Hej
Dziś odstępuję od
kosmetycznych tematów i prezentuję przepis na pyszną libijską sałatkę.
Uwielbiam przyrządzać
jedzenie, szczególnie, jeśli pochodzi ono z różnych zakątków świata.
Tabbouleh jest
jedną z moich ulubionych potraw. Wywodzi się ono z kuchni państw takich jak
Syria, Libia czy Palestyna. W zależności od regionu minimalnie różni się
składnikami.
Przygotowanie go
jest dziecinnie proste. Składniki też nie są wyszukane a smak jest nieziemski.
Potrzebujemy:
2 dojrzałe
pomidory
4 ogórki gruntowe lub jeden zwykły
1 duża cytryna
Pęczek pietruszki
Garstka liści
mięty
2 łyżki oliwy z
oliwek
Pół szklanki
kaszy kuskus
Pietruszkę i
miętę siekamy bardzo drobno. Można dodać więcej niż 1 pęczek, im więcej tym
lepiej. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, wydłubujemy pestki i kroimy w
drobną kosteczkę podobnie jak ogórki.
Wyciskamy sok z
jednej dużej cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki oliwy. Do posiekanych produktów
dodajemy pół szklanki suchego kuskusu, zalewamy wszystko sokiem z cytryny i
oliwy i mieszamy. Kuskus koniecznie musi być suchy, gdyż napęcznieje on poprzez
wchłanianie soku i oliwy. Owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
W zależności od
rozmiaru cytryn i ilości kuskusu może się zdarzyć że nie jest on wystarczająco
miękki, wtedy należy ponownie rozrobić trochę soku z cytryny z oliwą, dolać i
odczekać 15-30 min. Mi się to zdarza dosyć często ;)
Ja nie dodaję tu
ani soli ani pieprzu, najlepiej smakuje mi właśnie taki 'goły'. Mięta nadaje niepowtarzalny
smaku a cytryna doskonale orzeźwia i według mnie nic więcej nie trzeba dodawać
ani ulepszać.
Spotkałyście się
kiedyś z takim daniem?
Jest też odmiana
turecka, nazywa się kisir i dodatkowo ma w sobie cebulę i koncentrat
pomidorowy, ja jednak wolę libijską wersję.
Pogoda nas strasznie rozpieszcza, u mnie 30 st. w cieniu, czuję się jakby cały czas trwał lipiec. I dobrze :)
Uwielbiam to danie, chociaż rzadko je jemy.
ReplyDeletenie przepadam za kuskusem ale ta sałatka wygląda bardzo apetycznie :)
ReplyDeletewygląda pysznie- dodałam sobie do zakłądek :)
ReplyDeleteUwielbiam Kus Kus dlatego z przyjemnością przygotuje takie danie :-)
ReplyDeleteBędzie mi bardzo milo jeśli wezmiesz udział w moim konkursie
hmmm jak smacznie wygląda
ReplyDeleteJadłam turecką odmianę i nie do końca mi smakowała, ale chyba skuszę się na spróbowanie Twojej wersji :))
ReplyDeleteWygląda o wiele smaczniej :D
Buziaki, Magda
Wygląda smacznie, ale nigdy nie miałam okazji spróbować;P
ReplyDeletePierwszy raz coś takiego widzę. Ale wygląda smakowicie:)
ReplyDeleteJadłam Kısıri jest to smaczne ale ja jestem raczej mięsożerna :)
ReplyDelete